Альтернативна кава, фільтр-кава, або ж ручні методи заварювання ー це назва, яка об‘єднує всі методи заварювання кави без використання еспресо-машини. На перший план у приготуванні фільтр-кави виходить не технологічність обладнання, хоча і це важливо, а якість кавового зерна, обсмаження і навички заварювання.
Завдяки фільтр-каві, спешелті стає більш доступним і зрозумілим для поціновувачів кави. Світле обсмаження зерен під фільтр більш повно розкриває смак кави, за яким легко впізнати країну походження і спосіб обробки зерна. Обладнання для приготування фільтр-кави досить бюджетне і не займає багато місця, тому з легкістю стане доповненням для будь-якої кухні. На основі фільтр-кави можна приготувати багато інших напоїв.