Кожна частинка меленої кави віддає розчинні речовини воді. Чим вони менші, тим легше вода їх приймає. Але це не означає, що дрібний помел найкращий. Його потрібно підбирати відповідно до методу заварювання. Далі ми розкажемо про це. Але існують два правила, які є запорукою хорошого помелу:
Рівномірність. Ідеальний помел ー рівномірний. Звичайно ж зовсім однаковими частинки кави бути не можуть, але чим більш рівномірним є помел, тим більш чистим і яскравим буде напій.
Свіжість. Краще молоти каву безпосередньо перед заварюванням, адже змелена кава швидко втрачає смак і аромат. Якщо такої можливості немає, потрібно зберігати мелену каву в щільно закритій упаковці у сухому, прохолодному місці.
Помел має вплив на екстракцію (заварювання). Дрібні частинки екстрагуються швидше, крупніші ー повільніше. Тому існує закономірність: чим довше ми заварюємо каву, тим крупнішим має бути помел.
Розглянемо який же розмір помелу необхідний для того чи іншого способу приготування:
Надтонкий помел: джезва
Тонкий помел: еспресо-машина
Середньо-тонкий помел: гейзерна кавоварка.
Середньо-грубий помел: пуровер, кемекс.
Грубий помел: френч-прес, чашка.
תגובות